OSNOVNI PODATKI O KNJIGI:

Avtorica: Vida Vatovec

Ljubezenski roman

56 strani, A5 format

Redna cena: 15,81 EUR

Spletna cena - s 25% popusta: 11,86 EUR

Za naročilo knjige oziroma morebitna dodatna pojasnila smo vam na voljo na tel: 01/756 98 62 ali na e-naslovu: smar-team-narocila@amis.net.

 

POVZETEK VSEBINE:

Petnajsti rojstni dan je za Olivijo Trist nekaj posebnega - za darilo bo s teto Nataško, mamino sestro, preživela zadnji teden poletnih počitnic v sanjskem Rimu. Tam spozna skrivnostnega Carla, ki je premožnim staršem navkljub izjemno prijeten in očarljiv mladenič. In - kar Olivijo presuni - ne moti ga njena drugačnost. Kvečjemu nasprotno, z vsakim dejanjem ali besedo ji da vedeti, da sta njena izrazito svetla polt in lasje, zaradi česar je bila dotlej tarča zbadljivk vrstnikov, del nje, del bitja, ki ga ima rad. Ko Olivija spozna Carlovo invalidno sestro, ji postane jasno, da njegova ljubezen ni zgolj pretvarjanje. Toda počitnic je kmalu konec in dekle se mora vrniti domov. Četudi ji Carlo zagotavlja, da razdalja ni ovira za njuno zvezo, je v dvomih, le-ti pa se prevesijo v strahotno razočaranje, ko ga med obiskom v Ljubljani zaloti v objemu drugega dekleta ...

 

IZSEK IZ KNJIGE:

Poklicala sem mami in ji povedala, da se dobim s Carlom, in po deset minutnem prepričevanju, da bo vse v redu in da se bom pravočasno vrnila domov, je končno popustila.

Veselo sem odpravila v center. Med potjo sem si celo prepevala. Nato sem ga zagledala. Z enim samim pogledom se je moj svet zrušil v nič, uničil. Tla so se zatresla, angeli so zajokali, kot bi se vse spremenilo v pepel. V nič. On je poljubljal njo!

V trenutku, ko sem se obrnila, se je Carlo zasukal in začel teči proti meni. Po dveh korakih se je sesedel na tla. Bil je popolnoma pijan. Stekla sem stran – morala sem stran, kamor koli drugam. Stran od tega poljuba. Stran od njegovih vročičnih rjavih oči. Stran od njegovih oči, v katerih je vedno divjala nevihta neukročenih čustev. Stran od oči, ki sem jih ljubila.

Nekako mi je uspelo najti taksi. Naprej se je vse odvijalo, kot bi bilo ovito v meglico. Le prizor se mi je vedno znova prikazoval pred očmi, nikakor si ga nisem mogla izbiti iz glave.

Ko sem se pripeljala do doma, sem taksistu izročila zmečkan bankovec in stekla. Takoj ko sem prestopila hišni prag, sem planila v jok, zdrvela v kopalnico ter začela bruhati. Hotela sem izbruhati tudi vsa čustva, ki sem jih čutila do Carla, a ni bilo tako preprosto.

Za menoj je pritekla prestrašena mama, ki je kričala, če je vse v redu. Pokleknila je k meni, me posedla v svoje naročje in začela zibati kot majhnega dojenčka. Solze so mi drle po licih in glasno sem hlipala.

Tao je slonel med vrati in me zaskrbljeno gledal, a sem vsakič, ko sem jima skušala povedati, kaj se je zgodilo, le še bolj zajokala. Mama me je mirila in mi v uho šepetala, da bo vse še dobro, a bala sem, da ne bo.

Kako sem lahko bila tako slepa?! Seveda ni obstajala možnost, da bi me on res ljubil. Zato je na koncu poljubljal Nino.

***

Zjutraj mi je mami dala dovoljenje, da bi ostala doma, vendar nisem hotela usmiljenja. Hrana mi ni dišala, zato sem se le oblekla in šla.

Med potjo v šolo sem razmišljala o včerajšnjih dogodkih. Bilo je takoj po pouku in sprehajala sva se po gozdu. Odpeljala sem ga na majhno jaso. Sredi nje je stala stara lipa, na kateri se je zibala gugalnica. To je bil moj kotiček. Dvignil me je in posadil na gugalnico ter me začel poganjati. Smejala sem se svoji sreči. Nato je gugalnico ustavil in stopil predme.

»Ljubim te,« je šepnil tako nežno, da mi je srce začelo glasno razbijati. Nato je poljubil moje lice. V trenutku sva si izmenjala več kot tisoč misli.

Nisem mogla – nisem hotela – verjeti, da se je vse to končalo. Srce me je bolelo, v njem je zevala ogromna praznina.

Teden se je vlekel. Nisem hotela jesti, nisem se hotela smejati, nisem imela volje do življenja. Le plesala sem. Plesala, plesala in plesala.

S koncem tedna je nastopil trenutek slovesa. Carlov obraz je bil ob slovesu prežet z bolečino. Hotel se je z menoj pogovoriti, vendar sem se mu neprestano izmikala. Nina ga je osvajala, a ji je naravnost povedal, da noče ničesar imeti z njo. Nisem si mogla pomagati, a zaradi tega sem bila vesela.