OSNOVNI PODATKI O KNJIGI:

Avtorica: Lucija Mirkac

Izpovedni roman

384 strani - v dveh delih, A5 format

Redna cena: 41,01 EUR (cena velja za oba dela)

Spletna cena - s 25% popusta: 30,76 EUR (cena velja za oba dela)

Za naročilo knjige oziroma morebitna dodatna pojasnila smo vam na voljo na tel: 01/756 98 62 ali na e-naslovu: smar-team-narocila@amis.net.

 

POVZETEK VSEBINE:

Odhod v srednjo šolo in s tem tudi selitev v internat je za Ivano pomembna prelomnica v življenju. Plaho in vase zaprto dekle v domačem kraju, v majhni vasici na Gorenjskem, med vrstniki velja za čudakinjo, saj zavrača popivanje in vse ostale vrste 'zabave', zaradi česar se nemalokdaj tudi fizično znesejo nad njo. Jo bo ta oznaka spremljala tudi v nadaljevanju poti, ali bo zmogla preseči samo sebe in se vključiti v novo okolje?

Roman je vsekakor dober oris današnjega življenja mladih, ki se že zelo zgodaj spopadajo s težavami sodobnega časa. Tako imamo na eni strani noto nasilja, v uravnoteženost le-tej pa nam avtorica ponudi ambicioznost in stremenje k uspehom, vendar pa lahko na koncu zgodbe vendarle izluščimo nauk, da je pravilna pot uravnoteženje hotenj in življenja samega.

 

IZSEK IZ KNJIGE:

V zadnjem letu sem se marsičesa naučila. Napredovala sem tudi v duševnem razvoju. Danes vem, da sem včasih razmišljala precej otročje.

Nikakor ne trdim, da sem zdaj odrasla, a kot sem že rekla, se je na koncertu nekaj v meni dokončno spremenilo. Odločno.

Kasneje sem še velikokrat razmišljala o tem.

Sedela sem ob jezeru in metala kamenčke v vodo. Bili so tako nenavadni. Vsak je drugačen. Tako kot ljudje. Ko so padli v vodo, so postali breztežni. Svobodni.

Svoboda ni le to, da lahko počneš, kar se ti zljubi. Marsikdo tega ne bo nikoli razumel. Svoboda je samo življenje. Sam se lahko odločaš, ali boš dober ali slab. Svoboda je to, da lahko kadar koli plavaš nad oblaki. Da te nič ne veže na določen kraj. Kajti nekoč nas ne bo več tu. Svobodni bomo. Osvobojeni spon, ki nas kot slabotnega človeka vežejo na Zemljo.

***

Johann Wolfgang von Goethe je izjavil, da ni nihče bolj suženj kot tisti, ki misli, da je svoboden, a ni. Imel je prav, saj sodobni svet nudi človeku na tone dobrin in pravic, hkrati pa so svobodni. Seveda danes v razvitih delih sveta ni več suženjstva, a ne zavedamo se, da smo prepogosto sužnji samih sebe. Medijev, sladkarij. Vse to je eno samo suženjstvo. Odvisnost. Človek ni več sposoben odločati, kaj je res dobro zanj, saj ne čuti samega sebe. Suženj je v sebi. To ni svoboda.

Vsekakor se je treba truditi, da se znebimo teh spon, predvsem pa se moramo zavedati, da nas nekje čaka večnost.

 

Odnaša me …

Kdo ve kam?

Ne vem, ali lahko še živim,

ali je bolje, da se predam.

 

Odnaša me …

To nisem več jaz.

Kje se skrivam ta čas?

Me je odnesel sveta mraz?

 

Odnaša me …

Kje je rešitev?

Od nekod se priplazi tiha molitev …