OSNOVNI PODATKI O KNJIGI:

Avtorica: Tina Reščič

Domišljijski roman

52 strani - A5 format

Redna cena: 15,81 EUR

Spletna cena - s 25% popusta: 11,86 EUR

Za naročilo knjige oziroma morebitna dodatna pojasnila smo vam na voljo na tel: 01/756 98 62 ali na e-naslovu: smar-team-narocila@amis.net.

 

POVZETEK VSEBINE:

Ste že slišali za grad Mačperk? Ne še? Da ne obstaja, pravite? Naj vam razkrijemo veliiiiikansko skrivnost: Seveda obstaja! In prav blizu Ljubljane se nahaja. Že dolgo nazaj ga je postavil mačji grof Valdor. V njem prebivajo mačke, ta izjemna in nenavadna bitja. Podnevi so videti povsem običajni ljubljenčki, ponoči pa ... Da ne bomo povedali preveč, vas vabimo, da mačjo skrivnost razkrijete kar sami.

 

IZSEK IZ KNJIGE:

Bil je lep in sončen junijski dan, ko sta se dva pohodnika iz Breznika odpravila v gozd. Lepo po poti v gozd sta jo mahnila … Prav v tisto smer, kjer stoji Glavna hiša mačjega mesta 1.

Goste drevesne krošnje sončne svetlobe niso prepuščale, zato je bilo v gozdu prijetno hladno in mračno. Gozdna tla so bila dobro utrjena, tako da imaš občutek, da hodiš po nečem trdem. Ob poti je zaradi vlage dobro uspevala podrast, na drevesnih deblih pa mah. Rož ni bilo – in posledično tudi lepega vonja ne, ki ti v Drevoredu odmaši nos.

Med hojo sta se pogovarjala o marsičem, med drugim tudi o tem, kam bosta šla, ko prideta iz gozda. In sta sklenila, da če je tam kakšna pot, bosta hodila za nosom. Verjetno ne bi smela preveč načrtovati. Boste videli kasneje, zakaj je tako.

In gozd se je končal, prišla sta na jaso in sta jo zagledala … oblito s sončnimi žarki … lepo, pisano in štirinadstropno hišo … Glavno hišo mačjega mesta 1!

Prvi jo je zagledal levi pohodnik Bine. Takoj za njim pa še desni popotnik Tine.

In Bine reče Tinetu:

»Kako je lepa. Taka je kot iz pravljice o Janku in Metki.«

Tine pa je ostal brez besed. Ta lepota mu je namreč vzela sapo. Še nekaj časa sta stala tam, mogoče kakih petnajst minut. Potem pa sta stopila naprej in si hišo od bliže ogledala.

Medtem se je deset mačk poskrilo po hiši. Skrile so se v omarah, pod posteljami, na podstrešju, v vreči moke in v raznih torbah. Sicer so bila vrata petkrat zaklenjena, tako da ni mogel nihče vdreti v njihov dom, a – saj veste – včasih nas je strah nečesa, kar se sploh ne more zgoditi. Take so bile tudi mačke v tistem trenutku.

Čez čas sta Tine in Bine končno doumela, kaj sta pravkar doživela. Bila sta kot začarana. In je Bine rekel:

»Nujno morava rešiti Janka in Metko, da ju čarovnica ne vrže v peč.«

»Da, jaz bom potrkal na vrata in svoj nahrbtnik vrgel vanjo,« je pristavil Tine.

Bine se je strinjal. Vstopila sta na verando in se malce razgledala naokoli. Potem je Tine je potrkal. Vrata so se odprla. Ko je že hotel nahrbtnik zalučati v čarovnico, je opazil, da mu vrat ni odprla čarovnica, ampak prijazna oranžna mačka, ki mu je izrekla dobrodošlico.

Pohodnika sta sedaj dobesedno okamnela. Ubogega mačkona sta gledala z na široko odprtimi usti in očmi. Mačkon Bučko pa ni vedel, kaj naj naredi. Tako je rekel:

»Pridita naprej.«

A Tine in Bine se še vedno nista premaknila. Bučko se je po pomoč obrnil na sostanovalce. Zakričal je:

»Ej, vi, človeški obisk imamo! Pridite dol!«

In ni minila minuta, ko je vseh devet mačk pridrvelo iz svojih skrivališč.

Sedaj pa sta se pohodnika še bolj zmedla. Deset govorečih mačk?! Kaj takega! To so gotovo sanje! Kaj takega se v resnici ne bi moglo zgoditi, saj so mačke domače živali.

Ker so se nekaj časa še gledali, sta si človeška obiskovalca končno opomogla. Najprej sta odzdravila, potem pa mačke vprašala, kje sploh sta.

In reče mačkon, ki jima je odprl vrata:

»Še enkrat dobrodošla v Glavni hiši mačjega mesta 1, kjer so mačke doma.«

Sedaj sta Tine in Bine pokapirala, da ne sanjata, ampak da se jima to resnično dogaja. Vstopila sta v hišo. Najprej so jima lastniki mačje hiše ponudili nekaj piškotov in domačega soka. Piškoti so bili okusni. Bili so zelo rahli, na sredi so imeli strjeno belo kremo, posuti pa s čokoladnimi mrvicami. Domač sok, narejen iz domačih jagod, je bil prav tako dober.

Potem je sledil ogled Glavne hiše mačjega mesta 1, ki je trajal najmanj dve uri. Saj veste: velika hiša - veliko časa za ogled.

Ko sta si jo obiskovalca dodobra ogledala, je sledila ena ura predavanja o zgodovini Glavne hiše mačjega mesta 1. To so današnji stanovalci poznali, ker so jo našli zapisano na veliki kamniti plošči, ki je bila zakopana v rjavi zemlji. Deset mačk jo je našlo naključno, ko so obnavljale Mačperk. Plošča je bila umazana od zemlje, zato so jo morale najprej močno očistiti. Čistile so jo eno popoldne, potem pa jo postavile na sonce, da se posuši. Delo je bilo naporno predvsem zato, ker je bilo treba ploščo premikati, bila pa je težka. Delo je zahtevalo, da ga opravlja več mačk.

Po uri zgodovine so jima (prijazne) mačke razkazale še park in okolico hiše. Tine in Bine sta čisto pozabila na uro; pri mačkah sta bila vse do večera. Zato ju je skrbelo, da ne bosta našla poti iz gozda in se bosta v njem celo izgubila.

Na srečo so tudi mačke živele v moderni dobi in so imele svoj avtomobil – mačkolon. Avtomobil je imel deset sedežev in velik prtljažnik. Bil je avtomobil z odprto streho in ravno tako pisanih barv, kakor je hiša, pri kateri je bil parkiran. Sedeži so bili nepopisno udobni. Kako tudi ne bi bili, saj je njihovo notranjost sestavljal puh. Veliko puha. Sicer je bil nekoliko majhen za ljudi, a vseeno sta naša popotnika sedla vanj, voznik, ki je bil Bučko, pa ju je odpeljal v Mačji Dol. Bučku sta se še zahvalila ter ga vprašala, ali lahko današnje srečanje objavita v časopisu Mačji Dol. Bučko jima je seveda dovolil, ampak povedal je tudi, da naj napišejo, da si mačke ne želijo pretirano veliko obiskovalcev, ti pa naj se za obisk prej najavijo na telefonsko številko, ki je bila napisana na listku, ki ga je dal Binetu. Naj bo do deset obiskovalcev na dan.