OSNOVNI PODATKI O KNJIGI:

Avtorica: Kaja Ravnak

Ljubezenski roman

80 strani - A5 format

Redna cena: 15,81 EUR

Spletna cena - s 25% popusta: 11,86 EUR

Za naročilo knjige oziroma morebitna dodatna pojasnila smo vam na voljo na tel: 01/756 98 62 ali na e-naslovu: smar-team-narocila@amis.net.

 

POVZETEK VSEBINE:

Nina si od počitnic v Pine Beach Pakoštane ne obeta mnogo. Vendar se dogodivščina, ki bo zaznamovala to poletje, začne že na počivališču ob avtocesti, ko se zaleti v postavnega temnolasega in temnopoltega fanta, za katerega se kasneje izkaže, da je sin znanega modnega oblikovalca ... Bodo Ninina vzplamtela čustva deležna pravega odgovora?

 

IZSEK IZ KNJIGE:

Ni mi slabo, ni mi slabo! To je prvi dopust na morju, ko mi v avtu ni slabo. Juhej! Temu pa se niti ne čudim. Ker je naš preljubi Citroen zaštekal ravno dan pred odhodom. Še dobro, da imajo Zalokarji kar nekaj pod palcem, tako da so nam za desetdnevne počitnice posodili njihovega črnega BMW-ja X6. Mami in oči sta spredaj in nekaj žlubudrata o gneči na cesti. Bor, Kristina in jaz pa se na zadnjih sedežih zabavamo po svoje, pri tem pa nas omejuje vsa krama, ki smo jo včeraj zvečer nabasali v prtljažnik avtomobila. Naj ne pozabim povedati, da mi je uspelo pritihotapiti svoj iPad, ki je zdaj varno skrit v podlogi mojega kovčka. Čeprav to ni najbolj varno mesto, ga do zdaj ni še nihče našel, poškodovan pa tudi ni, ker sem kovček v prtljažnik položila sama, tako da ga oči ni mogel poškodovati.

Svoje misli usmerim nazaj v knjigo Veliko srce, ki sem jo prebrala že najmanj stokrat. Kadar gremo na morje, jo vedno vzamem s seboj. Mami me je že stokrat vprašala, če ni dolgočasna, saj jo verjetno znam že na pamet. Meni pa se zdi, da to sploh ni mogoče.

»Zemlja kliče Nino! Le na kaj misli moja sestrica?« se mi je Bor zadrl na uho.

»Nate že ne!« sem mu vrnila milo za drago.

Z druge strani pa mi je Kristina pomolila slušalko iPoda, ki sem si jo zatlačila v uho.

»Kaj pa jaz?« je z moje leve strani rekel Bor.

»Ti, kolikor vem, tako ne prenašaš Erica Saadeta. Tako da ti poslušanje nič ne koristi,« sem mu navrgla.

Kot ste mogoče že ugotovili, sedim na sredini. Ne da bi se Bor in Kristina sprla, ampak do zdaj mi je bilo na poti vedno slabo, na sredini pa sem najlažje gledala samo naprej.

»So put your hearts in the air you gotta love being you hearts in the air …« je Eric Saade pel pesem Hearts in the air.

Joj, saj smo že na meji! Hitro, popravi si frizuro, da te bodo spoznali. Na fotografiji na osebni izkaznici, sem namreč imela bolj sračje gnezdo kot pa kaj drugega. Včeraj pred spanjem pa sem si lase zlikala.

»Oslarija!« je rekla mami, ko me je ob pol enajstih videla z likalnikom v roki pred ogledalom. »Tako ali tako se ti bodo, ko boš spala, skodrali.«

Z roko sem si nekajkrat razmršila štrene, da sem bila malo bolj podobna sebi na sliki; zdaj je tako ali tako vseeno, saj se mi bodo že ob prvem skoku v vodo skodrali.

Halo, kakšen hrvaški bedak, kar vrine se ti pred nos!

No, naj povem, da mi je uspelo vso mojo navlako zložiti v samo en kovček. To je zame prava umetnost. Takole nekako pa se glasi seznam mojih potrebščin: sedem majic z naramnicami, tri majice s kratkimi rokavi, trojne dvodelne kopalke, jeans in črne kratke hlače, svetlo rjave kapri hlače, krilo, potiskano z rožami, še eno črno (krajše) krilo, smaragdno zelena obleka (iz Lustrinie), toaletni pripomočki, tri brisače (dve za na plažo, ena za prhanje), pasteli, risalni listi, dve knjigi (V objemu valov in Morski tok), prejice (zelo rada delam zapestnice), iPad (mobitel sem tokrat pustila doma) in seveda tale dnevnik.

Mislim, da je to vse. Pogled mi je zataval k zatemnjenemu oknu.

»Oh, my God!« se mi je iz ust izvil tanek pisk »Poglejte, pred nami gori avto!« sem šokirano izustila, saj še nikoli nisem bila priča takemu prizoru.

»Mislim, da ne gori, ampak se samo strašansko kadi. Verjetno je šla turbina,« je rekel oči, poznavalec avtomobilov.

»Glejte, na nasprotnem pasu so že gasilci, prebiti se skušajo do avta. So pa brzinski!« je navdušeno čveknila mami.

Oči se je ozrl na svojo desno stran in rekel:

»Samo še kilometer do počivališča Modruš … Bi se ustavili in pozajtrkovali?«

Nihče ni imel nič proti. Parkirali smo in stopili iz avta. Na parkirišču zraven nas sem zagledala kadeči se avto. Iz njega je stopila prestrašena družina; ko sem pogledala tablico sem ugotovila, da so Francozi. Joj, za njimi je pa že dolga vožnja! Obstopili so jih gasilci ter se nekaj pomenkovali.

»Ninč, vzemi tale nahrbtnik in mi ga pomagaj nesti do tiste klopce,« me je prosil Bor.

Ustregla sem mu. Nahrbtnik sem položila na klop, nato sem šla na stranišče. Ugotovila sem, da ni ravno v dobrem stanju. Papirja ni bilo, tudi mila je že zdavnaj zmanjkalo – zdaj so v plastenko nalili detergent za umivanje posode. Kljub pomanjkljivostim sem vseeno šla na stranišče, s seboj pa sem k sreči vzela robček.

Ko sem zapuščala stranišča, se je nekdo zabil vame. Obrnila sem se in zagledala fanta mojih let, le da je imel temnejše obarvano polti. Verjetno je bil mulat.

»Sorry!« se mi je opravičil, jaz pa sem mu odgovorila:

»Never mind!« Šla sem naprej in zagledala moškega, ki je hitel k fantu: »Italó, vieni qui!«

Kar po slovensko pomeni: Italó, pridi sem!

Tako mu je torej ime? Pa še Italijan je. Zanimivo.

Stekla sem do naše klopce. Mami mi je pomolila sendvič s sirom, kuhanim pršutom in paradižnikom. Moja najljubša kombinacija. Z užitkom sem zagrizla vanj. Za konec sem spila še malo vode. Sokov ne maram, tako da skoraj vedno pijem vodo – le otroški koktejl s sokovi obožujem, po možnosti ledeno hladen.

Ko smo si napolnili želodce, smo sedli nazaj v avto in se odpeljali naprej. Samo še dve uri in bom lahko končno skočila v morje! Ozračje je bilo kar zadušljivo vroče, tako da smo imeli klimo vklopljeno na ful. Zdaj, ko smo ugotovili, da mi ne bo slabo, sva se s Kristino presedli, da je lahko ona sedela zraven Bora, ki je bil vidno zadovoljen.

O poglej, poglej! Smerokaz za Pine Beach Pakoštane. Zavili smo navzdol. Vozili smo se mimo hiš, ki niso bile ravno v najboljšem stanju, saj so bile na več mestih obstreljene. Ne enem od travnikov pa je stal napis: Pozor, mine! To so bili žalostni časi.

Zalokarjev BMW smo parkirali na parkirišču pred kampom. Najprej smo odšli do recepcije, kjer smo se prijavili. Rezervirane smo imeli tri hiške tipa A2, kar pomeni, da je hiška dvoposteljna. Imela sem srečo, da bom sama v hiški. Povedali so nam, da so naše hiške še zaklenjene, da jih bodo odklenili okoli dveh, medtem pa naj prtljago pustimo pri tabli z napisom J. Z avtom za prevoz prtljage nam bodo vse pripeljali pred drugo J tablo. Naša bivališča za deset dni pa se imenujejo Jaguar, številka 470, Gordini, številka 462, in Jawa, številka 471. Meni je bilo najbolj všeč ime Jawa, tako da sem jo izprosila zase, Tina in Bor se bosta nastanila v Jaguarju, mami in oči pa v tisti, ki je ostala.

Napotili smo se k avtu, le da nas je tokrat spremljal voziček, na katerega smo zložili vso prtljago in ga pustili pri tabli s črko J, mi pa smo jo mahnili na kosilo.