OSNOVNI PODATKI O KNJIGI:

Avtorica: Metka Prelog

Mladinski roman

48 strani, A5 format

Redna cena: 18,05 EUR

Za naročilo knjige oziroma morebitna dodatna pojasnila smo vam na voljo na tel: 01/756 98 62 ali na e-naslovu: smar-team-narocila@amis.net.

 

POVZETEK VSEBINE:

Avtorica Metka Prelog, sicer profesorica slovenskega jezika na eni od slovenskih srednjih šol je lastne izkušnje z najstniki vešče vpletla v zanimivo in poučno zgodbo. Timo, prijazen in vesten učenec, se nepričakovano prelevi v nočno moro mnogih učiteljev na šoli. Navzlic pritiskom, naj vendar odločneje ukrepa, Tomaž Horvat, fantov razrednik, skuša razkriti vzrok za to nenadno spremembo. Je njegov sum, da se v ozadju skriva nekaj hujšega kot le nespametno uporništvo, upravičen? Zgodba je večplastna, vsebina pa se, kot že zapisano, dotika tako najstniškega uporništva kot tudi vzrokov zanj in nas opozarja, da je slednje običajno vendarle le ogledalo drugih, dosti težjih ozadij, do katerih bi se moral marsikateri pedagog dokopati pred drastičnimi in odločnimi ukrepi, s katerimi lahko že tako poškodovanega najstnika še bolj rani in zaznamuje za celo življenje.

 

IZSEK IZ KNJIGE:

Večina učencev 9. a si pripravlja potrebščine za biologijo na mizo, učiteljica Tadeja Janežič pa si da opraviti z vpisovanjem tekoče šolske ure v dnevnik in manjkajočimi učenci. Ne more si pomagati; kadar vstopi v ta razred, po njenem mnenju zloglasni 9. a, ji srce hitreje razbija, dlani se ji potijo, predvsem pa se počuti grozljivo nemočno.

Danes jo je še posebej strah. Tako je, prav strah jo je, saj začenjajo z novim poglavjem, in sicer s spolovili. Do tega trenutka je ni bilo nikoli strah razlagati te pomembne snovi, zdaj jo je pa kar mrazilo. Ne ve, kaj vse lahko pričakuje, zato skrivoma poglejuje proti predzadnji vrsti, kjer sedijo Miha, Timo, Teo in Staš. Kot ponavadi klepetajo, se smejijo, danes pa imajo še en posebno skrivnosten nasmeh na obrazu in nekaj skrivajo pod klopjo.

Tadeja se odloči – po nasvetu nekaterih učiteljskih kolegov –, da se bo delala, da ničesar ne opazi, in začne z veliko vnemo razlagati snov. Najprej preveri predznanje učencev:

»Do kdaj med spoloma na zunaj ni večjih razlik? V katerih znakih je vidna razlika med spoloma? Kateri so primarni spolni znaki? Med katerim letom starosti opazimo, da se deklice in dečki močno spremenijo? Kaj se takrat pri dečkih in deklicah spremeni? Kakšni postanejo drug do drugega? Kako imenujemo to obdobje odraščanja?«

Na svoje razočaranje ne dobi primernih odgovorov, pravega odziva. Tisti, ki bi radi prav odgovorili, si ne upajo in nočejo pred sošolci izpasti piflarji. Ostali pa, po učiteljičinem pričakovanem črnem scenariju, začnejo z neprimernimi komentarji. Prednjači vsekakor četvorka iz predzadnje vrste.

»Tjaša,« se obrne Teo proti sošolki v zadnji vrsti, ki ji lica takoj oblije rdečica, »pri tebi je pa ta razlika lepo, vauuu, opazna, oujeeee!«

Večina učencev 9. a razreda se začne hihitati, zato se Teu pridruži še Miha:

»Jaaa, pa glej še Majo, opa, kaka bejba, kaj bi …«

Učiteljica se ne uspe pravočasno odzvati in ustaviti vsesplošnega nemira, ko postavi piko na i Timo in iz torbe potegne pištolo ter pristavi:

»Ampak obe bi bili moji, ker sem vodja tega tropa!«

Ves razred naenkrat utihne, smejijo se le še fantje iz predzadnje klopi. Učiteljica Tadeja za trenutek obstoji kot vkopana. Po glavi ji roji milijon in ena misel, kako ravnati v tem trenutku. Na fakulteti jih niso pripravljali na take izzive, tudi na nobenem od seminarjev za učitelje ne. Kako naj ravna, da se ne bo zgodilo kaj pretresljivega, tragičnega? Srce ji razbija, začne se močno potiti, nekajkrat globoko vdihne in s pogledom zaobjame razred.

»Timo, takoj pospravi to … to reč! Prosim, pospravi jo!« skuša s čim bolj mirnim glasom urediti situacijo, o kateri bo prav gotovo še dolgo imela hude nočne more. Najraje bi stekla do gospoda ravnatelja, zdaj bi potrebovala varnostnika, ampak ji občutek odgovornosti tega ne dovoljuje. Boji se za vse ostale učence in nenazadnje tudi za Tima. Prepričana je, da fant ne zna prav uporabljati pištole – in zaradi tega se lahko zgodi marsikaj hudega, nenačrtovanega.

Skoraj neopazno potreplja po ramenu deklico Aljo v prvi klopi in jo pošlje po razrednika.

»Ha ha ha, dobro sem vas,« se na ves glas krohota Timo in z njim ostali trije fantje iz predzadnje klopi ter dvigne pištolo v zrak, kot bi nameril proti luči in jo sproži. Ta trenutek je zaradi prestanega strahu prav gotovo skrajšal kar nekaj življenj v razredu. Na srečo vseh se izkaže, da je ta pištola pravzaprav vžigalnik. Učiteljici Tadeji se odvali skala s srca in vsa presrečna takoj lažje zadiha, saj je tudi razrednik, kot bi trenil, v razredu.

Tima odpelje iz razreda, ostali se šepetaje pogovarjajo, učiteljica Tadeja se poskuša vsaj za silo zbrati in nadaljevati. Določi učenko, ki na glas prebere uvodni odstavek v učbeniku o spolovilih. Na srečo vseh jih reši šolski zvonec.