OSNOVNI PODATKI O KNJIGI:

Avtorici: Stella Kociper, Tamara Kamenšek

Fantazijski roman

76 strani - A5 format

Redna cena: 15,81 EUR

Spletna cena - s 25% popusta: 11,86 EUR

Za naročilo knjige oziroma morebitna dodatna pojasnila smo vam na voljo na tel: 01/756 98 62 ali na e-naslovu: smar-team-narocila@amis.net.

 

POVZETEK VSEBINE:

Zalina soseska je pretresena. Skrivnostni umori so pošteno razburkali vse, tudi dekletovo družino. Le kdo je skrivnostni morilec, ki tava od hiše do hiše, nakje samo potrka, spet drugje pa opravi svoje umazano delo? Se bo Zali uspelo izviti iz smrtonosnega objema, ko bo za krvavi pohod izbral hišo njene družine? In še: se bo Zali, ki se - malce iz radovednosti, mnogo bolj pa iz obupa zaradi lastnih neuspehov - sooči s svetom prepovedanih drog, uspelo izmuzniti tudi drugi usodni nevarnosti?

 

IZSEK IZ KNJIGE:

»Če kdo naleti nanje, naj takoj pokliče policijo, saj se še ne ve natančno, kdo je v tej tolpi in kdo z njo sodeluje, čeprav to že dolgo raziskujejo. Ve se le, da so zelo nevarni. Upam, da vsi poznate telefonsko številko policije. Kot veste, že pri tretjem odmerku mamil postaneš odvisen. Kmalu zmanjka denarja za mamila, zato odvisnik začne krasti … kot krade ta tolpa sedaj. Če uživalca drog ne ubijejo mamila, ga gotovo zapor ali poboljševalnica. Pazite se jih!«

Takrat me je resnično postalo strah. Tretji odmerek je pred menoj! Morala bi ga vzeti to popoldne. Malo sem še premišljevala o tem, kako grozno je, če kradeš. Potem sem se odločila: če sem vzela dva odmerka mamil, imam še vse možnosti odprte, vendar kradla ne bom.

Odnehala bom v tem trenutku!

Nato pa sem pomislila:

Ampak … kako se bom pa zdaj ubila?

Mislim, da se ne bom ubila. Prepričevala bom druge, naj ne storijo iste napake, kot sem jo storila jaz.

Stopila sem do učiteljice ter ji vse priznala. Le-ta me je poslušala, nato pa dejala:

»Srečo imaš, da si tako trdnega značaja. Zala, saj veš, da boš morala na zdravljenje, kajne? Svetujem ti, da greš tja kar takoj!«

Prestrašeno sem jo pogledala.

»Kaj pa mami in ati? Ne upam si jima povedati.«

Učiteljica je razumevajoče pokimala:

»Jima bom že jaz vse pojasnila. Pridi, greva do gospe ravnateljice.«

Prestrašena sem hodila za njo. Potrkala je na vrata pisarne in vstopili sva. Gospe ravnateljici je vse razložila. Ravnateljica je razumno prikimavala ter začela telefonirati okoli. Najprej je poklicala na policijo, nato pa še neke znance, zaposlene v nekem centru za odvajanje od drog. Najprej so prispeli policisti, z njimi tudi moj znanec z lambordžinijem, ki me je tudi to pot zaslišal. Izgledalo je nekako tako:

»Od kdaj jemlješ droge?«

Počasi sem odvrnila: »Od četrtka.«

Pogledal me je in vprašal:

»Kdo pa te je … hm, povabil?«

Poskušala sem mu razložiti:

»Pri biologiji smo se učili o drogah, potem pa sem slišala sošolki, da se o tem pogovarjata. Povabili sta me s seboj in tako sem prišla na dogovorjeno mesto, kjer so mi drogo ponudili in brezglavo sem jo tudi zaužila. Res pa je, da nisem ravno razmišljala o drogah, temveč o samomoru.«

Gospod Črni, kot sem v mislih poimenovala policista, me je dolgo opazoval, naposled pa je le spregovoril:

»Mi lahko zaupaš naslov hiše in uro, ob kateri se sestajate?«

Globoko sem vdihnila. Nisem si jih upala izdati. Gospod Črni pa je natančno vedel, o čem premišljujem. Pomiril me je, da ni nič narobe, če jih izdam – konec koncev kršijo zakon ter škodijo sebi in drugim.

Opogumila sem se ter mu povedala, kdo sta Lia in Tia. Izdala sem tudi naslov:

»Cesta v Mirno 13 a.«

Gospod Črni me je pohvalil. Prav tako me je povprašal po imenih drugih uživalcev. Tega žal nisem vedela, ampak sem jih pa znala opisati. Tudi uro sestankov sem poznala:

»Ob petih popoldne bodo tam.«

Gospod Črni si je nekaj zapisal v beležnico in odšel. Odšli so tudi drugi policisti. Poslovila se je še učiteljica za likovno vzgojo in z gospo ravnateljico sva ostali sami. Čez kakšnih pet minut je prispela uslužbenka tistega centra za odvajanje od drog. Zaskrbljeno sem jo vprašala, kako dolgo bom morala ostati tam.

»Ne boj se! Odvisno je, kakšni bodo rezultati testa. Torej, sem Suzana Tišina. Kličeš me lahko kar Suzana in me lahko tikaš. Jaz sem sedaj odgovorna zate. Gospa ravnateljica in Tatjana Šiliš, torej tvoja učiteljica likovne vzgoje, bosta tvojim staršem vse pojasnili. Sedaj pa vzemi svoje stvari in pridi z mano.«

Kar hitro sva se znašli v avtu ter se odpeljali. Med vožnjo sem bila čisto tiho. Prispeli sva v Maribor, kjer sva izstopili pred čudno zgradbo in vstopili vanjo. V stavbi je bilo vse belo. Groza! Le kaj bi rekla učiteljica likovne vzgoje?

Odšli sva do nekakšne recepcije. Tam sem morala povedali svoje osebne podatke in podatke staršev. Bilo je srhljivo. Suzana me je odpeljala v sobo z različnimi napravami, kjer sta bila dva čudna človeka. Prvi je sedel za računalnikom, drugi pa je imel pred seboj beležko in v roki je vrtel kemični svinčnik. Pozdravil naju je ter pokazal, kam lahko sedeva. Suzano je kar prezrl, mane pa je začel spraševati. Ta dan sem že tretjič morala ponoviti isto zgodbo, gospod pa me je ves čas prekinjal in me spraševal o podrobnostih.

»Sedaj boš opravljala test. Potrudi se, saj bo le-ta odločil, kako dolgo boš morala ostati pri nas. Predvidevam, da boš tukaj le kratek čas, če si seveda govorila resnico.«

Jaz pa upam, da on govori resnico.

Test, ki sem ga morala opraviti, je bil čudaški, dolg in naporen, saj je vse skupaj trajalo kar štiri ure in pol. Ena od nalog je bila psihološke narave, saj mi je pred nos postavil mamilo in nisem ga smela vdihniti. Pol ure sem ga imela pred nosom in ga nisem vdihnila. Zavedala sem se, da bi bil to moj tretji odmerek v šestih dneh. Očitno je čudak ugotovil, da še nisem odvisna. Najboljša novica po testu pa je bila, da se bom lahko po treh dneh vrnila domov. Če seveda ne bo kakšnih presenečenj.

Sedaj sem morala še na odvzem krvi, saj sama nisem vedela, katero mamilo sem uživala. Sramota, nekaj sem vdihovala, pa sploh nisem vedela, kaj to je, ker me tisti trenutek to ni zanimalo. Kot mi je povedala Suzana, sem padla v prepad, ampak ne pregloboko – še se lahko rešim. Mislim, da sedaj že lezem ven.

Da bom pri premagovanju te ovire bolj učinkovita, pa se bom začela učiti! Takoj grem v knjižnico po nekaj knjig. Mogoče imajo tudi kakšne učbenike, saj sem s snovjo v velikem zaostanku.

Ko sem prišla v knjižnico, se mi je na prvi pogled zdela zelo majhna. Vendar sem se motila. V njej je bilo čisto vse. Poleg navadnih knjig so bile tu še enciklopedije, revije, časopisi in učbeniki. Slednjih sem se najbolj razveselila. Izposodila sem si geografijo za sedmi, osmi in deveti razred. Knjižničarka me je začudeno pogledala:

»Kaj pa boš s toliko učbeniki? Saj jih nočeš uničiti, kajne?«

Prijazno sem ji odkimala. Gradivo mi je posodila na moje ime in tako sem odšla. Učbenike sem vrgla na posteljo in šla pod prho. Ko sem si umila zobe, sem zlezla v posteljo in vzela učbenik za sedmi razred. Prebrala sem ga do polovice, ko me je zmotila Suzana.

»Dober večer, ali se že odpravljaš spat? Mislila sem, da bi mami lahko napisala pismo.«

Pismo se mi je zdela dobra zamisel, ampak … ga bo mami sploh hotela prebrati? O tem sem povprašala Suzi.

»Seveda ga bo hotela prebrati. Gotovo jo že zelo zanima, kaj je s teboj. Kar napiši ga. Če ne poskusiš, ne veš.«

Tako sem napisala pismo. Glasilo se je:

Draga mami in ati!

Zelo mi je žal, da sem zapadla v droge. Sedaj sem spregledala, kako veliko napako sem storila! Danes sem opravila test, da bi videli, če sem že odvisna, a je bil negativen. Tukaj bom morala ostati še tri dni, potem pa se bom lahko vrnila domov. Zelo vaju pogrešam.

Zala

P.S.: Ko pridem domov, imam za vaju presenečenje!

Ko sem končala, sva se s Suzano še malo pogovarjali. Ko je odšla, sem zaspala.